η-Παιδεία

Σύνδεσμοι με θεματικό περιεχόμενο γενικότερου ενδιαφέροντος που μπορούν να αξιοποιηθούν από τους/τις εκπαιδευτικούς και από τους/τις μαθητές/μαθήτριες ανεξαρτήτως διδακτικού πλαισίου.

1.Εκπαιδευτικές ψηφιακές εφαρμογές της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων ΑκρόποληςΑποτελεί την επίσημη ιστοσελίδα της ΥΣΜΑ για την υλοποίηση των έργων συντήρησης καιαναστήλωσης που εκτελούνται στην Ακρόπολη. Εμπεριέχεται υλικό ενημέρωσης για την Συντήρησητων Μνημείων της Ακρόπολης που μπορεί να αξιοποιηθεί από τον/την εκπαιδευτικό και Ταινίες &Βίντεο – YSMAπου μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εκπαιδευτικό υλικό. Επίσης, περιλαμβάνονταιεκπαιδευτικά προγράμματα Εκπαιδευτικά προγράμματα– YSMAπου απευθύνονται σεμαθητές/μαθήτριες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

2.Εικονική περιήγηση Ακρόπολης, ΥΣΜΑ (Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης) Είναι διαδικτυακή εφαρμογή που επιτρέπει τη διερεύνηση του αρχαιολογικού χώρου με διαδραστικό τρόπο.

3.Αποθετήριο εκπαιδευτικού περιεχομένου για την Ακρόπολη, Τομέας Ενημέρωσης καιΕκπαίδευσης της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων ΑκρόποληςΤο αποθετήριο εκπαιδευτικού περιεχομένου για την Ακρόπολη ενσωματώνει υλικό του ΤομέαΕνημέρωσης και Εκπαίδευσης της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης και υποστηρίζει μεδυναμικό τρόπο την αναπαράσταση και ερμηνεία του παρελθόντος. Εκπαιδευτικοί,μαθητές/μαθήτριες και οικογένειες μπορούν να πλοηγηθούν στο αποθετήριο και να εμπλουτίσουντόσο το μάθημα στο σχολείο όσο και την επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο και στο μουσείοΑκρόπολης.

4. Η ζωή των Ελλήνων στα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Video, Μουσείο Μπενάκη.Παραπέμπει σε βίντεο για την ελληνική ιστορία που αναφέρεται στην καθημερινή ζωή των Ελλήνων στη διάρκεια της Τουρκοκρατίας από την ενότητα ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΗΤο Μουσείο Μπενάκη έχειτις εξής ιστορικές ενότητες (με βίντεο, χρονογραμμή, και εκπαιδευτικά παιχνίδια): ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ,ΒΥΖΑΝΤΙΟ, ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΗ, ΝΕΟΤΕΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ, Η ΑΘΗΝΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΩΝΠΕΡΙΗΓΗΤΩΝ.

5. Καντάτα Ελευθερίας, του Χρήστου Λεοντή. Δείγματα του λόγου του Ρήγα, του Σολωμού καιτου Μακρυγιάννη . Εκδόσεις της Βουλής των Ελλήνων.Παραπέμπει στο έργο του Χρήστου Λεοντή ΚΑΝΤΑΤΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ. Χρησιμοποιώντας τη γλώσσα τηςμουσικής και χαρακτηριστικά δείγματα του λόγου του Ρήγα, του Σολωμού και του Μακρυγιάννη,συνθέτει σε μορφή τριπτύχου τις ιδέες του και αναδεικνύει τα στοιχεία εκείνα, που συγκροτούν τηβάση του οικοδομήματος της δημοκρατικής πολιτικής παράδοσης του Ελληνισμού.

6. Μορφές και γεγονότα της ελληνικής επανάστασης, video, Μουσείο Μπενάκη.Παραπέμπει σε βίντεο για την ελληνική ιστορία που αναφέρεται σε μορφές και γεγονότα τηςελληνικής επανάστασης από την υποενότητα ΝΕΟΤΕΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ. Το Μουσείο Μπενάκη έχει τις εξήςιστορικές ενότητες (με βίντεο, χρονογραμμή, και εκπαιδευτικά παιχνίδια): ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ, ΒΥΖΑΝΤΙΟ,ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΗ, ΝΕΟΤΕΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ, Η ΑΘΗΝΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΩΝ ΠΕΡΙΗΓΗΤΩΝ.

7. Εικονογραφικοί κύκλοι με θέμα την Ελλάδα του 19ου αιώνα, Εκδόσεις της Βουλής των Ελλήνων. Παραπέμπει σε Φωτογραφικό υλικό από την Έκδοση της Βουλής με τίτλο: Η ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕΓΑΡΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ, από το ΜΕΡΟΣ Α (Εικονογραφικοί κύκλοι με θέμα την Ελλάδα του 19ουαιώνα, Οι προδρομικές καλλιτεχνικές αποστολές στις αρχές του 19ου αιώνα, Ο τοπιογραφικός κύκλος) (σελ. 19-35).

8. Τοιχογραφίες του μεγάρου της Βουλής σχετικές με τον αγώνα της Ανεξαρτησίας , Εκδόσεις τηςΒουλής των Ελλήνων.Παραπέμπει στο Φωτογραφικό υλικό από την Έκδοση της Βουλής με τίτλο: Η ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ ΤΟΥΜΕΓΑΡΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ, από το ΜΕΡΟΣ Β (Οι τοιχογραφίες του Μεγάρου της Βουλής) (σελ. 43-88).2

9. Μικρά Ιστορικά 1 : Η δικτατορία της 21ης Απριλίου 1967Ίδρυμα της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία.Παραπέμπει σε ένα από τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα του Ιδρύματος της Βουλής, με τίτλο «Μικρά Ιστορικά». Περιλαμβάνει τις ενότητες: «Κόμικ. Πότε; Ποιοι; Τι έγινε; Γιατί; Τι με νοιάζει εμένα;Ανακαλύπτω περισσότερα» Κάθε ενότητα της σειράς, αφιερώνεται σ’ ένα ιστορικό θέμα, απαντά σύντομα και απλά στα βασικά ερωτήματα γύρω από αυτό.

10. Μικρά Ιστορικά 2: Η τριπλή Κατοχή της Ελλάδας, 1941-1944 , Ίδρυμα της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία.Παραπέμπει σε ένα από τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα του Ιδρύματος της Βουλής, με τίτλο «Μικρά Ιστορικά». Περιλαμβάνει τις ενότητες: «Κόμικ. Πότε; Ποιοι; Τι έγινε; Γιατί; Τι με νοιάζει εμένα;Ανακαλύπτω περισσότερα» Κάθε ενότητα της σειράς, αφιερώνεται σ’ ένα ιστορικό θέμα, απαντά σύντομα και απλά στα βασικά ερωτήματα γύρω από αυτό.

11. Η Αρχαία Αγορά της Αθήνας, Ψηφιακή περιήγηση, Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.Αποτελεί μια ψηφιακή περιήγηση στην Αρχαία Αγορά των Αθηνών η οποία μπορεί ναχρησιμοποιηθεί ως υποστηρικτικό υλικό στη διδασκαλία μαθημάτων σε μαθητές/μαθήτριεςΓυμνασίου και Λυκείου. Το υλικό αυτό συνάδει με τα Προγράμματα Σπουδών και συμβάλλει στονεμπλουτισμό των διδακτικών στόχων του Προγράμματος Σπουδών.

12. ΑΓΩΝ – Το Πνεύμα της Άμιλλας, Μικρός Οδηγός, Εκπαιδευτικά προγράμματα, ΥπουργείοΠολιτισμού και Αθλητισμού.Ο Μικρός Οδηγός ακολουθεί τις θεματικές ενότητες της έκθεσης του Εθνικού ΑρχαιολογικούΜουσείου σχετικά με τους Αγώνες(αθλητικούς, καλλιτεχνικούς) στην Αρχαία Ελλάδα.Περιλαμβάνει πληροφοριακό και φωτογραφικό υλικό προς αξιοποίηση από τους/τιςεκπαιδευτικούς και τους/τις μαθητές/μαθήτριες.

13. Μουσών Δώρα.Μουσική στην Αρχαία Ελλάδα , Εκπαιδευτικές δραστηριότητες, Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Είναι εκπαιδευτικός φάκελος ο οποίος περιέχει πληροφοριακό και φωτογραφικό υλικό, καθώς και παρουσίαση σε ppt προς αξιοποίηση από τον/την εκπαιδευτικό και τους/τις μαθητές/μαθήτριες.

14. Επίσκεψη για παιδιά στο Διονυσιακό Θέατρο, το Ωδείο του Περικλή, το Ωδείο του Ηρώδητου Αττικού και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στο πλαίσιο της διδασκαλίας των εκπαιδευτικών φακέλων «Μουσών Δώρα» & «Το θέατρο στην αρχαία Ελλάδα», Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Το συγκεκριμένο υλικό συνοδεύει το εκπαιδευτικό υλικό της ιστοσελίδας με αρ. 4 της ενότητας«Μουσών Δώρα» και της ιστοσελίδας «Το θέατρο στην Αρχαία Ελλάδα». Αποτελεί πληροφοριακόκαι φωτογραφικό υλικό προς αξιοποίηση από τον/την εκπαιδευτικό και τους/τιςμαθητές/μαθήτριες.

15. Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά και Εθνογραφικό Ντοκιμαντέριστοσελίδα για την ΆυληΠολιτιστική Κληρονομιά του ΥΠΠΟΑΒίντεο-ντοκιμαντέρ προς αξιοποίηση από τους/τις εκπαιδευτικούς.3

16. Διαδικτυακός τόπος «Αρχαίο Θέατρο στον κύκλο του χρόνου»/“The AncientTheatre in thecycle of time, Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς ΔιεύθυνσηΜουσείων, Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.Διαδραστικά παιχνίδια, πληροφοριακό και φωτογραφικό υλικό, σχέδια project προς αξιοποίησηαπό τους/τις εκπαιδευτικούς.

17. Ταξιδεύοντας σε αρχαία θέατρα και ωδεία του κόσμου– Από το εκπαιδευτικό υλικό“Αρχαίο Θέατρο στον κύκλο του χρόνου”, Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού .Αποτελεί μέρος του συνδέσμου «Αρχαίο Θέατρο στον κύκλο του Χρόνου» πληροφοριακό καιφωτογραφικό υλικό προς αξιοποίηση από τους/τις εκπαιδευτικούς και τους/τις μαθητές/μαθήτριες.

18. Ακολούθησέ με σε αρχαία θέατρα και ωδεία της Ελλάδας Από το εκπαιδευτικό υλικό“Αρχαίο Θέατρο στον κύκλο του χρόνου”, Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.Αποτελεί μέρος του συνδέσμου «Αρχαίο Θέατρο στον κύκλο του Χρόνου», πληροφοριακό καιφωτογραφικό υλικό προς αξιοποίηση από τους/τις εκπαιδευτικούς και τους/τις μαθητές/μαθήτριες.

19. Ιστορικές ψηφιακές περιηγήσεις (Αρχαία Αγορά, Μυστράς, Δήλος, Αιγές-Βεργίνα, ΒυζαντινήΜακεδονία) με εκπαιδευτικό χαρακτήρα, Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.Βίντεο-ντοκιμαντέρ προς αξιοποίηση από τους/τις εκπαιδευτικούς και τους/τις μαθητές/μαθήτριες.

20. Φιλοσοφία και Επιστήμη στην Αρχαία Ελλάδα Κόμβος “Ακολούθησε τον Οδυσσέα,Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.Διαδραστικό υλικό προς αξιοποίηση από τον/την εκπαιδευτικό και τους/τις μαθητές/μαθήτριες.

21. Διαδραστικόχρονολόγιο Αθηνών, 1821-1941 , Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών -ΊδρυμαΒούρου-Ευταξία.Παραπέμπει σε διαδραστικό χρονολόγιο των Αθηνών για την περίοδο 1821-1941, με πληροφορίεςγια τα σημαντικότερα γεγονότα/ορόσημα της Ελληνικής Ιστορίας.

22. Βυζάντιο, Παλαιοχριστιανική περίοδος: Η καθημερινή ζωή,video, Μουσείο Μπενάκη.Παραπέμπει σε Video για την καθημερινή ζωή στο Βυζάντιο κατά την παλαιοχριστιανική περίοδο,που απευθύνεται στους/στις μαθητές/μαθήτριες.

23. Η Αθήνα μέσα από τα μάτια των περιηγητών, η Ακρόπολη το 1820 . Video, ΜουσείοΜπενάκη.Παραπέμπει σε Video για την ακρόπολη, μέσα από τα μάτια του περιηγητήH.W. Williams1820,γιατον/τη μαθητή/μαθήτρια.

24. Mε το βλέμμα των περιηγητών. Τόποι – Μνημεία – Άνθρωποι 15ος -20ος αιώνας, ΊδρυμαΛασκαρίδηΗ ιστοσελίδα προβάλλει εικονογραφικό υλικό και εισαγωγικά κείμενα που προέρχονται απόπεριηγητικές εκδόσεις και περιγράφουν τον χώρο της Μεσογείου και της νοτιοανατολικής Ευρώπηςαπό τον 15ο -20ο αιώνα.

25. Καπνικαρέα: Ανακαλύπτοντας την ιστορία μέσα από τις πηγές… με αφορμή ένα μνημείοκαι ένα χαρτονόμισμαΜ. Λεμπέση και Ε. Μπαζίνη, Ιστορικό Αρχείο Εθνικής ΤράπεζαςΕκπαιδευτικό υλικό που αποτελείται από κείμενα και εικόνες. Παρουσιάζει το βυζαντινό μνημείοκαι μία σύντομη ανασκόπηση της ιστορίας του ελληνικού χαρτονομίσματος.

26. Χαμένος στο αρχείο, comic. Μ. Λεμπέση και Κ. Μπίτσικας, Ιστορικό Αρχείο ΕθνικήςΤράπεζας. Εκπαιδευτικό υλικό σε μορφή κόμικ, κυρίως για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, που παρουσιάζει με ευφάνταστο τρόπο τον τρόπο εργασίας σε ένα ιστορικό αρχείο.

27. Παγκόσμια Ημέρα Αρχείων: ΕΡΤ ντοκιμαντέρ «Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας»Σειρά ιστορικών και πολιτιστικών ντοκιμαντέρ.

28. ΚέντρονΕρεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας ΑθηνώνΣυλλογή μελετών σε ψηφιακή μορφή.

29. Εθνική Λυρική Σκηνή: Η όπερα διαδραστικά στα Δημοτικά Σχολεία: Εκπαιδευτικό υλικό τουΠρογράμματος Οι μαθητές/μαθήτριες έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον κόσμο της όπερας, τον κόσμο του μουσικού θεάτρου, τον συνδυασμό της μουσικής και του λόγου.

30.«Εικονικό Εκπαιδευτικό Μουσείο Όπερας & Εκπαιδευτικά Προγράμματα για την Όπεραμε χρήση ΤΠΕ», Εθνική Λυρική σκηνή Εικονική έκθεση, εκπαιδευτικές εφαρμογές, ιστορία της όπερας και της Εθνικής Λυρικής Σκηνήςμέσα από το εικονικό εκπαιδευτικό μουσείο της ΕΛΣ.

31. Οι συλλογές της Εθνικής ΠινακοθήκηςΤα έργα σε ψηφιακή μορφή με δυνατότητα εύρεσηςκατά κατηγορίες, καλλιτέχνη, χρονική περίοδο. Συλλογή έργων Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών.

32. Η αγιογραφία του Αγώνα, οι αυθεντικές μορφές των αγωνιστών, Εθνική Πινακοθήκη Παρουσίαση των αυθεντικών μορφών των αγωνιστών του ’21, όπως σχεδίασε ο Καρλ Κρατσάϊζεν.

33. Εικαστικά έργα με θέμα την Ελληνική Επανάσταση, Εθνική Πινακοθήκη- ΠαράρτημαΝαυπλίου (μόνιμη έκθεση) Παρουσίαση των εκθεμάτων της Πινακοθήκης Ναυπλίου.

34. Πώς ντύνονταν σε άλλες εποχές; Ψηφιακό παιχνίδι, Μουσείο Θήβας Ψηφιακό παιχνίδι που παρουσιάζει την ελληνική ένδυση ανά τους αιώνες.

35. Εικαστικά, Ζωγραφική, Αγιογραφία, Γλυπτική, Χαρακτική, Ψηφιακή Βιβλιοθήκη ΕθνικούΚέντρου Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) Ψηφιακό βιβλίο για τις τέχνες.

36. Νεότερα Μνημεία και η Ιστορία τουςαπό τον ιστότοπο “Αρχαιολογία της πόλης τωνΑθηνών” του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών Παρουσίαση μνημείων ιστορικού – πολιτιστικού ενδιαφέροντος της πόλης των Αθηνών.

37. Οδηγός για τους Δασκάλους, Οδηγός για τους Μαθητές Δημοτικού, κόμικ για την πνευματική ιδιοκτησίαΕκπαιδευτικό-πολιτιστικό πρόγραμμα για την προστασία της Πνευματικής Ιδιοκτησίας και των Συγγενικών Δικαιωμάτων-Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας.Δύο οδηγοί (εκπαιδευτικών και μαθητών) για τα πνευματικά δικαιώματα και ένα κόμικ για μαθητές δευτεροβάθμιας και μεγάλων τάξεων της πρωτοβάθμιας.

38. Παιδικό & Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας https://athicff.com/ekdromes-eidikes-provoles/ Περιλαμβάνονται ταινίες που απευθύνονται σε διάφορες ηλικιακές κατηγορίες: από 2 ετών έως καιγια όλη την οικογένεια. Οι ταινίες είναι διαθέσιμες για σχολικές προβολές με προσυνεννόηση.

39. Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης : εκπαιδευτικό πρόγραμμα «The Beethoven Pastoral Project» σε 5 επεισόδια :https://www.youtube.com/watch?v=1kBTZNGqh7ohttps://www.youtube.com/watch?v=VGkRG4LgU9Ahttps://www.youtube.com/watch?v=XovsyC6t2V8https://www.youtube.com/watch?v=86caqrbmoaQhttps://www.youtube.com/watch?v=jbwXPM1ixuU Πρόκειται για διάφορα σύντομα εκπαιδευτικά παιχνίδια: «ακούω μουσική και ζωγραφίζω», «κρατώτον ρυθμό» κ.λπ. που υλοποιούνται με την ακρόαση μουσικών κομματιών από την ΚρατικήΟρχήστρα Θεσσαλονίκης.

40. Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) Στον παρακάτω σύνδεσμο υπάρχουν σε μορφή pdf. Εκπαιδευτικά Έντυπα και Φυλλάδια καθώς και Υλικό για τον Εκπαιδευτικό, στα οποία προτείνονται τρόποι προσέγγισης έργων σύγχρονης τέχνης,θέματα για συζήτηση, εικαστικές και άλλες δραστηριότητες. Το υλικό αυτό μπορεί να αξιοποιηθεί είτε για την εξοικείωση των μαθητών της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με τη σύγχρονη τέχνη είτε στο πλαίσιο των ερευνητικών εργασιών, των γλωσσικών ή και άλλων μαθημάτων. https://www.emst.gr/training/ekpedevtiko-yliko

41. Αναγνώσεις παραμυθιών στην ΕΡΤ Σε συνεργασία με την ΕΡΤ προβάλλονται αναγνώσεις παραμυθιών στον παρακάτω σύνδεσμο https://www.ertflix.gr/category/mathainoume-sto-spiti/istories-gia-paidia/ Ηθοποιοί του Εθνικού Θεάτρου, όπως ο Δημήτρης Λιγνάδης, ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, η Ράνια Οικονομίδου, η Έμιλυ Κολιανδρή, η Τζόυς Ευείδη, ο Γιώργος Πυρπασόπουλος, η Αλίκη Αλεξανδράκη, διαβάζουν λογοτεχνικά κείμενα και παραμύθια από τα Ανθολόγια του Δημοτικού Σχολείου στους χώρους του Εθνικού Θεάτρου.