Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος

Στην 20η Σύνοδο της Μόνιμης Διάσκεψης των Υπουργών Παιδείας του Συμβουλίου της Ευρώπης που πραγματοποιήθηκε στις 15-17 Οκτωβρίου 2000 στην Κρακοβία, υιοθετήθηκε η πρόταση για τη θεσμοθέτηση Ημέρας για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος και την πρόληψη των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας στα σχολεία (άρθρο 9 της Διακήρυξης των Υπουργών Παιδείας). Στόχος είναι να γνωρίσουν οι μαθήτριες και οι μαθητές τι συνέβη στη διάρκεια του Β ́ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Μέσα από ιστορικά στοιχεία, φωτογραφίες και μαρτυρίες μπορούν να μάθουν για την τύχη των Εβραίων και των άλλων θυμάτων του ολοκαυτώματος, όπως και να συζητήσουν τη σημασία των ηθικών ζητημάτων, που προκύπτουν για τη ζωή μας σήμερα.

Μαρτυρίες από Έλληνες επιζώντες έχουν αναρτηθεί στο Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος, στο σύνδεσμο:

https://www.jewishmuseum.gr/ekpaideytikes-draseis-gia-tin-diethni-imera-mnimis-thymaton-toy-olokaytomatos/

Στη βιβλιοθήκη του σχολείου μας υπάρχουν αντίτυπα από το βιβλίο που γράφτηκε στα χρόνια αυτά από τη δεκατριάχρονη Άννα Φρανκ, θύμα του Ολοκαυτώματος. Επειδή λόγω των έκτακτων συνθηκών η βιβλιοθήκη δεν μπορεί να δεχθεί παιδιά, προτείνεται το audio book που μπορούν να ακούσουν οι μαθητές στο σύνδεσμο:

https://www.akousenabiblio.com/to-imerologio-tis-annas-frank/ ή ένα αντίστοιχο θεατρικό: https://www.youtube.com/watch?v=KSsThOBUTgo

Εκπομπή από το αρχείο της ΕΡΤ διερευνά το θέμα της εξόντωσης των Εβραίων από τους Ναζί κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, μέσα από προφορικές μαρτυρίες επιζώντων Εβραίων της Ελλάδας και των ανθρώπων που τους στάθηκαν.

https://archive.ert.gr/7366/

Από τους Εβραίους της Ζακύνθου ούτε ένας χάθηκε στο Ολοκαύτωμα:

https://www.jewishmuseum.gr/zakynthos/

Από την ιστορία ανθρώπων όπως ο Ιάκωβος Στρούμσας, Θεσσαλονικιός Εβραίος που έζησε τον εφιάλτη των στρατοπέδων συγκέντρωσης αναγκασμένος να παίζει βιολί στην ορχήστρα την οποία οι Ναζί δημιούργησαν για να οδηγούν «μετά μουσικής» στα κρεματόρια τους έγκλειστους εμπνεύστηκε και ο Λέοναρντ Κοέν το τραγούδι “Dance me to the end of love”

https://www.thessnews.gr/article/162619/iakobos-stroumsa-o-thessalonikios-o-biolistis-ton-mpirkenaou-aousbits-i-zoi-tou-kai-pos-epibiose