Ξανα-ανοίγει το σχολείο μας

Αγαπητοί γονείς,

Σε αυτή την ανακοίνωση συνοψίζονται όσα ειπώθηκαν κατά την σημερινή τηλεδιάσκεψη προκειμένου να ενημερωθούν όσοι δεν πήραν μέρος και να οριστούν οι ώρες μαθήματος, διαλειμμάτων και ο τρόπος αποχώρησης

ΓΕΝΙΚΑ

  1. Σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Παιδείας, ο μέγιστος αριθμός μαθητών σε κάθε αίθουσα είναι 15, ενώ ορίζεται ότι η απόσταση ενός μαθητή από έναν άλλον είναι 1,5 μέτρο. Έτσι τοποθετήσαμε τα θρανία στις αίθουσες του σχολείου, ώστε η απόσταση ανάμεσα στους μαθητές στο μεν Πέτρινο κτήριο να είναι 1,80 μέτρα, στο δε κεντρικό κτήριο να είναι τουλάχιστον δύο μέτρα.
  2. Οι μαθητές θα απολυμαίνουν τα χέρια τους με αντισηπτικό κάθε φορά που μπαίνουν στην τάξη από το προαύλιο. Στο σχολείο υπάρχουν επαρκείς ποσότητες σε αντισηπτικά, σε μάσκες προστασίας, σε χλωρίνες και απολυμαντικά και πάντοτε θα προμηθευόμαστε αυτά τα υλικά σε όποια ποσότητα χρειάζεται. Στις τουαλέτες υπάρχουν σαπουνοθήκες και χειροπετσέτες.
  3. Σύμφωνα με την εγκύκλιο σταματάει η εξ αποστάσεως σύγχρονη και ασύγχρονη διδασκαλία. Ωστόσο όταν κρίνει ο εκπαιδευτικός ότι χρειάζεται, μπορεί να χρησιμοποιηθούν οι πλατφόρμες eme και eclass ή άλλο μέσο.
  4. Οι εκπαιδευτικοί του σχολείου ομόφωνα, δε συμμετέχουν στην μετάδοση του μαθήματος με κάμερες θεωρώντας ότι διαταράσσονται η ποιότητα της διδασκαλίας, η παιδαγωγική σχέση και εμπιστοσύνη μεταξύ μαθητών και εκπαιδευτικών και η διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων όλων των εμπλεκομένων στην εκπαιδευτική διαδικασία.
  5. Επειδή το κυλικείο δεν θα λειτουργεί, θα χρειαστεί τα παιδιά να παίρνουν το δεκατιανό από το σπίτι. Μη δίνετε στα παιδιά τρόφιμα όπως τα πατατάκια, γιατί εκτός από ανθυγιεινά, στο σακουλάκι θα μπουν πολλά χεράκια.
  6. Απαγορεύεται να πίνουν νερό απευθείας από τις βρύσες. Πρέπει να έχουν μαζί τους μπουκαλάκι με νερό ή παγουράκι.
  7. Στο χώρο του σχολείου κατά τη διάρκεια των μαθημάτων δεν μπαίνουν γονείς. Η επικοινωνία με τον διευθυντή ή τους δασκάλους γίνεται τηλεφωνικά, ηλεκτρονικά ή μετά την αποχώρηση των μαθητών. Επίσης, υπάρχει δυνατότητα διάφορα έγγραφα να αποστέλλονται από το σχολείο σε ηλεκτρονική μορφή.
  8. Τα μαθήματα θα γίνονται μόνο στις 15 αίθουσες διδασκαλίας και δεν θα χρησιμοποιούνται αίθουσες άλλων μαθημάτων π.χ. πληροφορικής. Στη γυμναστική δεν θα χρησιμοποιούνται μπάλες και δεν θα γίνονται παιχνίδια που έχουν σωματική επαφή.
  9. Στις αίθουσες τα παράθυρα θα είναι πάντα ανοιχτά . Δε θα γίνεται χρήση των κλιματιστικών και των ανεμιστήρων.
  10. Παιδιά τα οποία αισθάνονται αδιαθεσία, θα παραμένουν σε ειδικό χώρο στο σχολείο, στον οποίο σύμφωνα με τα προβλεπόμενα θα υπάρχουν μάσκες και αντισηπτικό.
  11. Έχουμε ενημερωθεί ότι θα συνεχιστεί το πρόγραμμα «Σχολικά γεύματα».
  12. Στον χωρισμό των τμημάτων φροντίσαμε ώστε τα αδέλφια, είτε φοιτούν στο σχολείο, είτε στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση να πηγαίνουν την ίδια μέρα σχολείο.

Είναι αυτονόητο ότι η σύνθεση των τμημάτων είναι οριστική και δεν μπορούν να γίνουν αλλαγές

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: Από τη Δευτέρα, είτε οι μαθητές έρχονται καθημερινά, είτε εκ περιτροπής, ισχύει το υπάρχον ωρολόγιο πρόγραμμα μαθημάτων κάθε τμήματος.

ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ: Οι μαθητές προσέρχονται στο σχολείο την προγραμματισμένη ώρα (8:15). Η είσοδος γίνεται μόνο από την Καραολή και Δημητρίου

Στο προαύλιο, στις καθορισμένες θέσεις των τμημάτων έχουν σχεδιαστεί στο δάπεδο γραμμές πάνω στις οποίες (ανά ένας) θα στέκονται οι μαθητές σε απόσταση και θα περιμένουν το κουδούνι για να μπουν στις τάξεις. Δεν θα γίνεται προσευχή ή ανακοινώσεις. Στις ίδιες θέσεις θα στέκονται και μετά από κάθε διάλειμμα και θα ανεβαίνουν στις τάξεις τους με τη συνοδεία εκπαιδευτικών όπως συνήθως.

ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ: προκειμένου να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός, οι μαθητές – σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Παιδείας – δεν βγαίνουν όλοι μαζί για διάλειμμα. Έχουμε ορίσει δύο ομάδες τα τμημάτων που θα βγαίνουν διαφορετικές ώρες στο προαύλιο. Την πρώτη ομάδα αποτελούν τα τμήματα των τάξεων πρώτης(Α’), τρίτης(Γ’) και τετάρτης (Δ’) και τη δεύτερη ομάδα τα τμήματα των τάξεων δευτέρας(Β’), πέμπτης (Ε’) και έκτης(Στ’). Με αυτό το χωρισμό επιδιώκουμε να μην υπάρχει συνωστισμός στους διαδρόμους και στις σκάλες : έτσι χωρίσαμε την Α’ από τη Β’ επειδή βρίσκονται στο ίδιο όροφο,το ίδιο και Δ’ με την Στ’. Το προαύλιο έχει χωριστεί σε τρία τμήματα και κάθε τάξη θα βγαίνει να κάνει διάλειμμα στο δικό της τμήμα. Οι ώρες μαθήματος και τα διαλείμματα διαμορφώνονται όπως τα παρακάτω:


Τμήματα Α, Γ, Δ
Τμήματα Β, Ε, ΣΤ
1η / 2η ώρα8:15 ? 9:401η ώρα8:15 ? 9:00
Διάλειμμα9:40 ? 10:00Διάλειμμα9:00 ? 9:15
3η / 4η ώρα10:00 ? 11:302η / 3η ώρα9:15 ? 10:45
Διάλειμμα11:30 ? 11:45Διάλειμμα10:45 ? 11:00
5η ώρα11:45 ? 12:254η ώρα11:00 ? 11:45
Διάλειμμα12:25 ? 12:35Διάλειμμα11:45 ? 11:55
6η ώρα12:35 ? 13:155η / 6η ώρα11:55 ? 13:15

ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ: Για την αποφυγή του συνωστισμού μέσα και έξω από το σχολείο, η αποχώρηση θα γίνεται και από τις δύο εξόδους με διαφορετική ώρα αποχώρησης όπως παρακάτω:

ΩΡΑ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗΣΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΚΑΡΑΟΛΗ&ΔΗΜΗΤΡΙΟΥΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ
13:05ΤΑΞΗ ΑΤΑΞΗ Δ
13:10ΤΑΞΗΒΤΑΞΗ Γ
13:15ΤΑΞΗ ΕΤΑΞΗ ΣΤ

Μπροστά από τις πόρτες υπάρχουν γραμμές που θα στέκονται οι μαθητές σε απόσταση μεταξύ τους περιμένοντας τους γονείς, συνοδούς τους. Γίνεται αντιληπτό ότι για να αποχωρήσουν τα παιδιά χωρίς να υπάρχει συνωστισμός θα πρέπει να είστε στην πόρτα ακριβώς την ώρα που έχει οριστεί.

Είμαστε βέβαιοι ότι συνεργαζόμενοι θα πετύχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα, επιλύοντας οποιοδήποτε πρόβλημα παρουσιαστεί. Ασφαλώς, ο καλύτερος τρόπος πρόληψης είναι εμείς οι ενήλικοι να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά, ώστε να εφαρμόζουν τους κανόνες υγιεινής, κάτι που θα είναι εφόδιο για όλη τους τη ζωή.

Επισυνάπτεται το έγγραφο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για την επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ