Εβδομάδα κατά της βίας στα σχολεία

Πριν μερικά χρόνια, το 1ο ΔΣ Περάματος αποφάσισε να μιλήσει για τον εκφοβισμό και τη βία “ραπάροντας”! Θα ανεβάσουμε μόνο το ηχητικό ντοκουμέντο για λόγους προστασίας προσωπικών δεδομένων.

Τι είναι όμως ο σχολικός εκφοβισμός; Είναι κακοποίηση ή εξαναγκασμός που γίνεται σκόπιμα, απρόκλητα και επαναλαμβανόμενα στο σχολείο, ή και αλλού, ακόμη και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σκοπός είναι η επιβολή, και η πρόκληση σωματικού και ψυχικού πόνου στο παιδί (ή τα παιδιά ) που τον υφίσταται.

Εκφοβισμός (bullying) μπορεί να είναι:

Ο εκφοβισμός δεν είναι ένα πείραγμα, μια διαφωνία ή ακόμα και ένας έντονος καβγάς.

Πολλές φορές το θύμα αποφεύγει να μιλήσει. Είτε γιατί φοβάται, είτε γιατί νιώθει τύψεις που δεν υπερασπίζεται τον εαυτό του. Στον εκφοβισμό εκτός από τα θύματα και τους θύτες υπάρχουν και οι παρατηρητές. Με την συμπεριφορά τους μπορούν διευκολύνουν (αν γελάσουν ή αδιαφορήσουν) ή να σταματήσουν τη βία (αν υπερασπιστούν ή αν ζητήσουν βοήθεια για το θύμα).

«Καρφώνω» και «ενημερώνω»
Όταν «καρφώνω» κάποιον το κάνω με σκοπό να τον φέρω σε δύσκολη θέση. Το να ενημερώσω κάποιον σημαίνει να ζητήσω βοήθεια όταν εγώ ή ένα γνωστό μου πρόσωπο έχει πάθει κάτι κακό ή όταν θίγονται τα δικαιώματα στην ασφάλεια.

Στο χέρι μας είναι λοιπόν να σταματήσουμε τη βία!

Πηγές:

  • https://blogs.sch.gr/2gymther2/
  • https://www.kiath.gr/epistimonika-arthra/bullying